Miért nem elterjedtek a napkollektorok?

A napkollektorok legnagyobb hátránya a még kiforratlan technológiai bázis, amivel meg tudják valósítani alkalmazásukat. Nagyon drága ugyanis az előállítási költségük, és az átlagember nem engedhet meg magának ilyen kiadásokat, inkább a környezetszennyezőbb, a Föld erőforrásait kíméletlenül kihasználó technológiákat részesítik előnyben a rendszerek fejlettsége és olcsóbbsága szempontjából.

Egy átlagos családi ház napkollektor rendszere manapság piaci áron milliós nagyságrendben van, és a hagyományos, bevált rendszerekhez képest nagyon több idő alatt térülne meg az ára, valamint nem használható olyan vidékeken, mint például Nagy-Britannia, ahol kevés a napsütéses órák száma.

Fontos tényező még a lakosság illetve a kormányok tájékozatlansága ebben a témában. Mivel ez egy új technológia, nem léteznek még azok a hiteles csatornák, ahol pontos képet lehet kapni a napkollektorok előnyeiről és hátrányairól, ezért a felhasználók inkább a jól bevált és kipróbált, régebbi technológiákat részesítik előnyben, mert nincsenek tisztában az új rendszerek hatásával. Nagyon kevés még a napkollektorokat árusító és gyártó cégek száma, nem telített a piac, és ez szintén növeli a napkollektorok árát, csak néhány cég/cégcsoport határozza meg ezeket, szinte monopolhelyzetet teremtve a piacon.