Napkollektoros rendszerek megtérülése


Mindenki azt kérdezi az öcséméktől, megéri –e belevágni? Alig tíz év alatt térült meg a napkollektorra szánt összeg. Ez az ő történetük.

A cikk apropóját az öcsémék adták. A helyi önkormányzat 300 ezer forinttal támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását, ezért belevágtak a napkollektor telepítésébe.
Aki valamiért nem ért hozzá, mégis erre az oldalra tévedt: a napenergiát kétféleképpen lehet hasznosítani: áramtermelésre napelemek segítségével és melegvíz előállítására, méghozzá napkollektorokkal. Napkollektorból két fajta van: a sík és a csöves. A sík és a csöves kollektorok egyformán termelnek, ha süti őket a nap. Ha kisüt a nap, mindkettő egyformán termel, a síkkollektor-pártiak szerint a szűrt napból kinyerhető energia elenyésző, csak ez miatt nem éri meg a bizonytalan és drágább csöves kollektor.
Az így termelt melegvíz használható fürdésre, illetve áprilisban-szeptemberben fűtés helyett kisegítő fűtésre, illetve ősszel fűtés-rásegítésre. Az ezzel foglalkozó vállalkozások szerint mindenképpen. Táblázatokba számolják ki, hogy 10-20 év alatt megtérül, ha megfelelő kilojoule energiát termel évente. Ezek azonban sok mindent nem vesznek figyelembe, így mi az öcséméket hítjuk segítségül.


A napkollektoros fűtési rendszerek megtérülése


Ez számos tényezőtől függ. Leginkább a mindenkori energiaáraktól, a ház földrajzi elhelyezkedésétől (napos órák száma, kitettség, tető dőlésszöge) valamint a rendszer méretétől és bekerülési költségétől.

 


Kis számolgatás után az öcsém rájött, neki bizony 10-15 van hátra, amíg haszna lesz az egészből. Mintegy 2 millió forintot fektettek bele feleségével. Mivel a napkollektor élettartama várhatóan harminc év, ezért a megtérülés, az élettartam felénél eléri a kívánt mértéket, a második felében a napenergia felhasználás nyereségessé válik. Ez egy hosszú távú befektetés, mely minden esetben megtérül. Ezt hangsúlyozta az öcsém is.