Miért alkalmazzák a napkollektorokat?

A napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása. Erre kínál egy alternatív megoldást a napkollektor. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. földgáz, fűtőolaj, szén) igénybevenni, következésképp egy napkollektor üzemeltetése nagyságrendekkel kisebb költségekkel jár, mint az egyéb, nem alternatív energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké.


Ugyanakkor alkalmaznak napkollektorokat olyan területeken is, ahol a fent említett energiahordozók nem állnak rendelkezésre, vagy folyamatos ellátásuk nem megoldható, viszont az éves napsütéses órák száma magas.

A napkollektorok ugyanakkor környezet kímélőbbek, mint a nem megújuló energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz (míg a szén, földgáz tüzelésű fűtőrendszerekhez a nyersanyagot ki kell termelni, elszállítani, stb.).

Ebből láthatjuk, hogy minden szempontból a lehető legjobb megoldás a Nap energiájának felhasználása és hasznosítása. Tiszta energiát biztosít és csupán a rendszer kiépítése jelenti az egyetlen költséget, az egyéb "hozzávalókról" a természet gondoskodik.