Mi a napkollektor jövője?


A napkollektorok nagyon sok kiaknázatlan lehetőséget rejtenek magukban, egyre újabb és újabb technológiák születnek ezeknek a rendszereknek a hatásfokának és olcsóbb előállításának fokozására.

A legjobb példák erre talán az összetett napkollektor rendszerek, amiket több helyen a világban már használnak villamos energia ellátásra, vagy távfűtéses hálózatok táplálására. Ezek az összetett rendszerek jelenthetik a napkollektorok jövőjét, mivel ezekkel lehet a legnagyobb hatásfokkal előállítani megfelelelően nagy mennyiségű energiát.

A napkollektorokkal kapcsolatos kutatások nagy mértékben megnövekedtek az elmúlt időszakban, ez is jelzi, hogy nemsokára szükség lesz egy ilyen jól működő energiaforrásra, gazdaságossági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.

Gazdaságossági szempontok között szerepel az is például, hogy míg a hőerőművek tüzelőanyagának biztosításához hosszútávú, és nagy kiadások szükségeltetnek, a napkollektorok egyszeri befektetést igényelnek. Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a napkollektorok nem bocsájtanak ki mérgező gázokat, nem szennyezik a Föld légterét, ezzel ellentétben például a hőerőműveknek igenis nagy szerepe van az üvegházhatás létrejöttében.

A jövőben ezen terület fejlesztésében robbanásszerű változás várható, és ki tujda? Lehet, hogy unokáink már nem is fogják ismerni a földgáz üzemű fűtőrendszereket?