Miért érdemes napkollektort telepíteni?

Mindenki tisztában van azzal, hogy az emelkedő energia áraknak véget kell vetni valamilyen módon, hiszen azok egyre csak nőnek. Egy háztartásban a legtöbb energiát a fűtés és a meleg víz előállítása emészti fel.Mindezt a nap energiájának felhasználásával is végezhetnénk, nem kell hozzá más, csupán napkollektorok, melyek meleg víz előállítás esetén, akár a teljes mennyiség 70-80%-át is fedezhetné az energia felhasználásnak.

Meleg víz előállítás

Azért a meleg víz előállítás az elsődleges szempont, mert ilyen rendszer, mely meleg vizet állít elő, bárhová telepíthető, szerencsére semmilyen épületgépészeti előfeltétele nincs a telepítésnek és a működtetésnek. Olyan épületekben, melyben sok a felhasználó, ebből adódóan nagy mennyiségű a meleg víz felhasználás, még inkább érdemes kiváltani a régi energiahordozót, hiszen a mennyiség növekedésével egyenes arányosságban csökken a megtérülési idő.
Tehát, ha egy társasház úgy dönt, hogy napkollektoros meleg víz előállító rendszert üzemeltet, felhasználótól függően, akár 4-5 év alatt is megtérülhet a rendszer telepítésének az ára. Ebből adódóan, a következő 25-30 évben töredékéért juthatunk hozzá a meleg vízhez, mint előtte a hagyományos energiahordozók által.

Fűtés rásegítés

Napkollektor esetén ritkán beszélünk fűtésről, sokkal inkább fűtés rásegítésről. A hagyományos fűtés ebben az esetben kiegészítő fűtésként funkcionál, vagy fordítva. A napkollektoros rendszerek hatalmas előnye, hogy vezérléstechnikáját tekintve szinte minden típusú meglévő kazánnal képesek vagyunk együtt működtetni.

Ennek ellenére érdemes jól átgondolni, majd szükség szerűen egyéb változtatásokat eszközölni, ugyanis nagyon sok mindentől függ a napkollektoros fűtés rásegítés hatékonysága. Javaslatok szerint főként olyan épületekben érdemes alkalmazni, mely megfelelő műszaki állapotban van, elsősorban légáteresztés tekintetében. A falak szigetelése, a nyílászárók minimális légáteresztése esetén nagy valószínűséggel elérhető az 50%-os fűtésköltség megtakarítás.

A napkollektoros rendszerek telepítése igen jó befektetés lehet bárki számára, hiszen oly mértékben csökkenti a kiadásokat az energia számlák tekintetében, mely mindenképpen csak nyereséget jelenthet saját magunk számára.