Napkollektor típusok? Melyiket válasszuk és miért?


Sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon a napkollektor típusok közül, melyek azok, amelyek a leginkább hatékonyak. A vákuumcsöves, vagy síkkollektort használjunk otthon, akkor ha télen is eredményeket szeretnénk elérni? A kérdés adott, mert mindenképp döntenünk kell milyet szeretnénk.

Napkollektor típusok nem csak télre

Amikor úgy döntünk, hogy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, akkor egyrészt hosszú távra tervezünk, másrészt minél hatékonyabban szeretnénk felhasználni, ezért a döntés kulcsfontosságú lehet. Ennek megfelelően a lehető legkörültekintőbben kell eljárnunk, de nem csak arra kell figyelnünk, hogy télen is szeretnénk-e fűteni, vagy sem, hanem arra is, hogy milyen a felület tájolása, a környezetben a napsütötte órák száma. Mindez azért fontos, mert a síkkollektor nem alkalmas olyan helyekre, ahol nagyon szórt a sugárzás, felhős az idő. A síkkolektor ezért nem csak télen nem alkalmas, hanem bizonyos feltételek teljesülése mellett hatékony csak.

Azonban, ha télen is szeretnénk a meleg vizet napkollektor segítségével előállítani, akkor mindenképpen a vákuumcsöves napkollektort érdemes telepíteni, mivel ennek a hatékonysága a zord időjárási viszonyok közepette jóval hatékonyabbak. Természetesen ennek mértéke tényezőktől függ, mint például a felület ahova szereljük, vagy akár a napkollektor típusa, de általában elmondhatjuk hatékonyságban 10-18 %-kal hatékonyabbak, mint a síkkollektor.

Azt tanácsoljuk, mielőtt eldöntené milyen kollektort szerelnek fel, előtte mindenképp kérjék szakemberek tanácsait, akik ajánlatukkal, tanácsaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Ön a lehető leghatékonyabb megoldást válassza.