Mi is az a napkollektor? A napkollektor leírása

A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. Ezt a felmelegített anyagot használják fűtésre, felhasználási területei között megtalálható még például a fűtésen kívül a melegvíz szolgáltatás mosogatáshoz, fürdéshez és akár medencék vízutánpótlásához, de olyan megoldással is találkozhatunk, ahol a fényt összegyűjtve üvegszálakon, vagy tükrös csöveken keresztül vezetik el épületek világításához.

Gyakran keverik össze a napkollektort és a napelemet, de a kettő már csak működési elvéből és felhasználásából eredően sem ugyanaz! Míg a napkollektor hőenergiát szolgáltat, a napelemet elektromos áram termelésére használják.

A napkollektorok piaca világszerte robbanásszerűen bővül. Ma már számtalan gyártó kínálja a termékeit, a laikus számára sokszor szinte áttekinthetetlen a választék. Reméljük honlapunk segítségével egyszerűbbé válik az eligazodás.

Csakúgy, mint az autópiacon, a napkollektoroknál is léteznek különböző teljesítményű termékek, amelyek természetesen más és más árkategóriát képviselnek. Az olcsóbbak értelemszerűen kevesebbet tudnak, míg a drágábbak valóban képesek csodaszámba menő teljesítmény elérésére is.

A napkollektor garanciális idejéből következtetni lehet a minőségére. Mint más termékeknél itt is, a napkollektor vásárlásnál is rá kell kérdezni a teljesítményére és garanciális idejére.

A mai energiaárak mellett a napkollektoros rendszerek megtérülési ideje egyre rövidül, minél több melegvizet használnak valahol, annál kedvezőbb az arány, hiszen ilyen esetekben nagyobb mennyiségű, drága, fosszilis energiahordozót lehet kiváltani.

Ma már egyre terjednek a nagyközösségi, társasházak, kórházak melegvíz igényét ellátó rendszerek is, melyek adott esetben igen kedvező, 4-5 év körüli megtérülési időt garantálnak.