Áramtermelés, melegvíz-előállítás

Két fő területe van a napenergia hasznosításnak, az áramtermelés és a melegvíz előállítás módszere. Az elektromos áram készítő modulokat napelemnek, a melegvizet termelőket pedig napkollektornak nevezzük.


Áramtermelés, melegvíz előállítás témakörben a leggyakoribb vásárlói kérdés:


Tisztelt Uram! A kérdésem, hogy a felszerelt napkollektor, áramtermelés, melegvíz előállítás céljából, ilyen szép, félig napos időben, elegendő-e ha mindössze 40-50 fokos vizet csinál és a tartályban maximum 45 fokos van? Ez beállítási hiba? Vagy kollektor hiba?Az áramtermelés és melegvíz előállítás problémák terén a leggyakoribb eset, hogy a helyszínre megyünk és segítünk mindenben amiben tudunk, az olyan napkollektor rendszerek esetében, amelyeket nem mi telepítettünk

 


A leggyakoribb válasz áramtermelés és melegvíz előállítás kérdéskörben
:


Nos, a korrekt válaszhoz tudni kellene, hogy hány darab kollektor van felszerelve, milyen a tájolás, s mekkora a tároló, amelyet fűteni kell, jól lett-e méretezve a rendszer. Az sem mindegy, hogy a 45°-os vizet hány fokos kiinduló hőmérsékletről érték el a kollektorok. Általánosságban azt mondhatom, hogy napos időben, novemberben nem jó eredmény a 40-50 fokos víz, valószínű hogy a megadott paraméterek, hőfokok nem lettek jól beállítva. Egy jól méretezett rendszer télen, szürt fényben is képes 50-60 fokos meleg vizet előállítani, a külső hőmérséklet nem számít.

A nem általunk beépített napkollektoros rendszerekhez is kimegyünk és megpróbáljuk rendbe hozni a hibákat. Sokan saját maguknak akarják kiépíteni a rendszert, de ez nem olyan egyszerű, sok kis buktató lehet, amely egy nem jól működő rendszert eredményez!