Társasházak figyelmébe

A meleg víz előállításával foglalkozó írásban volt szó arról, hogy egy napkollektoros rendszer annál gyorsabban, rövidebb idő alatt térül meg, minél nagyobb mennyiségű meleg víz előállítására van kalibrálva. Tehát, minél több felhasználó részére készül a rendszer, annál gyorsabb a megtérülés.

Ez azért nagyon érdekes, mert ebből adódóan a társasházak kifejezetten előnyös helyzetben vannak, hiszen több lakás és több felhasználó részére kell kiépíteni a napkollektoros rendszert. Ebből adódóan akár egy-két év alatt megtérülhet a rendszer kiépítésének a költsége, attól függően, hogy hány lakásos társasházról van szó.

Az utóbbi években mind több társasház döntött úgy, hogy leválik a távhő szolgáltatásról és egyedi fűtésrendszert alkalmaz. Amennyiben egy kazán rendszer sokkal olcsóbb megoldást nyújt a lakók számára, vajon mennyivel jobban éri meg az ingyenes napenergiát használni ugyanarra a célra.

A kiegészítő fűtésről itt még nem is beszélünk, hiszen nem minden épület alkalmas annak kiépítésére, de a meleg víz előállításával már más a helyzet. Szerkezeti elvárás nincs az épülettel szemben, ebből adódóan bárhol kiépíthető. Egy társasház sok-sok ezer liter meleg vizet is felhasználhat, attól függően, hogy hány lakó van az épületben. Ebből adódóan egyáltalán nem elenyésző az az energia mennyiség, melyet kiválthatunk a Nap energiájával.

A fenti sorok értelmében, minél nagyobb lakóközösséggel rendelkezik egy társasház, annál inkább megéri számukra napkollektort telepíttetni. Ezt a következtetést szerencsére már több lakóközösség is egyöntetűen megértette és véghez vitte. Ma már léteznek komplett lakóparkok, melyek a Nap segítségével állítják elő energiafelhasználásuk jelentős részét.