Vákuumcsöves napkollektorok

A  vákumcsöves napkollektorok az egyik legújabb és legnagyobb hatékonysággal rendelkező napkollektorok közé tartoznak. Fő előnye, hogy gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik, akár 50-95°C-ra felmelegített vizet szolgáltatva.

A napkollektor fő újítása a vákuumcső, amiben egy rézcső található, ez gyűjti össze a nap hőenergiáját, a vákuum pedig elszigeteli az összegyűjtött hőt a környezetétől, ez biztosítja a nagy hatásfokot, ugyanis a hő nem „szökik el”. Előfordulhat tehát, hogy ezekben a csövekben 200-300°C körül is lehet a hőmérséklet, míg a sima síkkollektoroknál ez a szám 150°C. A vákuumcsövekben a vákuumot a bennük található bárium biztosítja, hasonlóan az elektroncsövekhez, ugyanis ez a bárium a csőben még esetlegesen fellelhető gázmolekulákat megköti, fenntartva ezzel a vákuumot.


A vákuumcsöves napkollektorok előnyösek


Ezen kollektorok hátránya az adott felületen elhelyezehető felvevőcsövek kevesebb száma, ugyanakkor szerencsére a vákuumcsövek nagy hatékonysága ellensúlyozza ezt. Előnyük, hogy sokkal tovább képesek maximális teljesítmény leadására a síkkollektoroknál, ugyanis a csövek mintegy 45°-os szögtartományban képesek felvenni a nap sugarainak energiáját, így nem kell a kollektorokat a nap után forgatni, ha nagyobb teljesítményt akarunk elérni. Sokan azért nem választják a vákuumcsöves napkollektorokat, mivel azok nagyon drágák.

Igen valamivel drágábbak, viszont darabszámban kevesebb kell belőlük, mint a síkkollektorból.
A vákuum kollektoroknak két tipusa van: Heat-pipe és U-pipe napkollektorok.

A Heat-pipe kollektorok osztógyüjtősek, általában 30 csövesek, nagy súlyúak.A legmodernebb kollektorok az U-pipe napkollektorok, ezen belül is a teljesítményt növelő CPC tükörlemezzel ellátottak. 

Az általunk beépített U-pipe CPC 12 csöves kollektorok csak 32 kilósak, esztétikusak és 1289,52 kWh/db teljesítményre képesek. Üres járatban 270°C-ot bírnak károsodás nélkül. Svájci-német, és az Unió szabványainak megfelelő alapanyagból készülnek, 10 év teljes körű garanciával rendelkeznek.
 
 
   Heat-pipe                                                    

   U-pipe