Mik a napkollektor készítésének lépései?


Igazán otthon is összetudunk szerelni napkollektort, akár teljesen házi módszerekkel. Ezek a berendezések természetesen nem oldják meg fűtési problémáit, de apró energiafelhasználású folyamatok energiaellátását ki tudja váltani. Ebben az esetben nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kerti pancsoló vízmelegítésére például. De mire is van szükség egy ilyen rendszer összeállításához?

Amire mindenképp szükségünk lesz, az jó pár PET palack, műanyag vízvezetékek, csatlakozókra és munkaidőre.

Napkollektor házilag, otthoni összeszereléseAz egyik legfontosabb eleme a napkollektor rendszernek a hőnyerő része, ahol gyakorlatilag a napfény által sugárzott energiát kinyerjük a rendszerrel, és ezt alakítjuk át a későbbiekben, ehhez minimum 10 darab 120 centiméteres háromnegyedes vízcső szükséges, amiket a későbbiek során majd el kell darabolnunk. Ezt meg tudjuk úgy is oldani, hogy a PET palackokat használjuk ehhez a művelethez úgy, hogy az alját levágjuk és összeillesztjük őket. Ehhez általában 70 darab palackra lesz szükségünk. Ezekbe kerülnek a műanyag csövek, amiket T idomokkal tudunk összekötni, a csövek végére, a sarkokra L idom kell. A rendszer hidegben is használható, ekkor a két szakaszt, az alsót és a felsőt szigetelni szükséges. Gyakorlatilag minden eszköz beszerezhető boltokban. A rendszert propilén-glikollal is fel lehet tölteni, ekkor már rézvezeték szükséges, de ebben az esetben már, a hőcserélőbe vezetve fűtés rásegítésre és használati meleg víz készítésre is alkalmas.

Ezek a házi rendszerek mérettől függően kapacitálhatóak, ahhoz, hogy egy lakóépület teljes meleg víz ellátását és egyéb költségtakarékos megoldásokat érvényesíteni tudjunk, nem elég egy napkollektor, de még egy napkollektor rendszer sem, mivel az épület energetikai auditja során derül ki, hogy hol és hogyan érhetünk el jelentős költségmegtakarítást!