A NAPENERGIA MEGTÉRÜLÉSE


A napkollektor beépítése és működése, megtérülése


Manapság egyre erősebb az érdeklődés a napenergia hasznosításának területén, melynek első számú előidézője az egyre emelkedő energia árak, a legfőgg kérdés a napenergia megtérülése. Van azonban néhány tudnivaló, mely mindenképpen szükséges még azelőtt, hogy a felhasználó belefogna a telepíttetésbe. Érdemes tudni, milyen előkészületekkel jár a folyamat, valamint érdekesség gyanánt leírásra kerül, hogyan is képzeljük el a működését.


A napenergia megtérülése ma már bármilyen típusú építmény esetében elképzelhető. Bár a meleg víz előállításához napkollektoros rendszert bármilyen épület esetében lehet alkalmazni, mégis leggyakrabban az új házak tervezésekor kerül szóba ez a lehetőség, ebből adódóan már a ház tervezésekor megtörténnek az előkészületek a majdani kollektor telepítésére.


A napenergia megtérülése az alapoknál kezdődik egy ház esetében


Ebből a szempontból nézve, egy ház tervezésekor a tető egy igen sarkalatos pont. A tető tájolása és dőlésszöge nagy mértékben befolyásolja a napkollektor működtetésének hatékonyságát.

Ezen túl, a ház szigetelése is befolyással bír arra nézve, hogy a napenergiával történő rásegítő fűtés milyen százalékban váltja ki a hagyományos energiahordozókat. Érdemes a hőveszteséget minimálisra csökkenteni, a háznak kiváló hőszigetelésre van szüksége, mely magában foglalja a nyílászárók szigetelését is.

Érdemes szellőztetés helyett korszerű automata szellőztető rendszert beépíteni, mely szintén a hőveszteséget csökkenti a minimálisra.

Ilyen előkészületek után tavasszal és ősszel rásegítés nélkül, teljes mértékben lehet a napenergiára hagyatkozni, továbbá télen is, akár 50%-ban kiválthatja a hagyományos fűtést. A meleg víz előállításról teljes mértékben gondoskodik a begyűjtött napenergia.

Hogyan működik a napkollektor?

A napkollektorok „begyűjtik” a Nap hőjét, melyet egy szállítására kirendelt folyadék hoz le a tetőről. Ez a szállítófolyadék adja tovább a hőt egy víztartályba, melynek egy része fűtési víz, kisebb része használati víz. Ebből a tartályból indul el a meleg víz és halad át a fűtési rendszeren, majd kihűlt állapotban ugyanide tér vissza.

Természetesen, ennél azért jóval bonyolultabb a napkollektor működése, de a működési elv pontos műszaki leírása nem valószínű, hogy bárkit is mélyebben érdekelne vagy érintene, ezt hagyjuk a szakemberekre.

Minket inkább az érint a témában, hogy a napkollektor telepítése egy száz százalékosan biztos befektetés, megtérülése biztosított. Valamint, akiket ez is érdekel, tiszta „üzemanyag” és környezetbarát.