Hova érdemes telepíteni és hogyan a napkollektor és napelem rendszereket?


Egy érdekes témakörről írunk most Önöknek, nuansznyinak tűnik a téma, de valójában nagyon sok múlik ezen a kérdéskörön. A téma arról szól, hogy valójában mikor éri meg nekünk bármilyen alternatív energia forrást, napkollektort, napelemet használni?

És ha már ezt tesszük, akkor különösen a napkollektor esetében, hogyan tegyük?
Először is fontos a felület, hiszen tudjuk, hogy nem minden helyre, azaz tetőszerkezetre tudjuk telepíteni a kollektorokat.


Kizáró okok a napkollektor telepítése előtt


A kizáró okokat részletesen vegyük át, mert ezen múlik az egész projekt, így egy jó szakember első lépésként a következővel kezdi, és egyből kiderül megéri e napkollektort telepíteni, vagy sem.
Például az árnyékolás, ugyanis nem mindegy milyen helyen van a tető, ha a tető amúgy is kapja az árnyékot, azaz takarásban van esetleg egy nagyobb ház, vagy nagyobb fa árnyékában, akkor esélytelen a napelem, vagy napkollektor használata.Ilyen problémát okoz az is, ha a statika nem engedi, ha a napelemek, kollektorok egyszerűen szerkezeti okokból telepíthetetlenek, akkor szinte semmit sem tudunk kezdeni, nem lesznek áthidaló megoldások.
Ha szerencsétlen a tájolás, akkor kevés óraszámban éri nap a tetőt, ekkor vannak alternatív megoldások, de ezek többnyire jóval költségesebb. Akkor is ez a helyzet, ha nagyon széttagolt a tető, mert nem lehet egy irányba, általában abba az irányba fordítani, amelyekben a letöbb órában kapja a napenergiát a kollektor.

Minden esetben azt ajánljuk, ha napkollektor telepítési szándékai vannak, kérjen szakmai tanácsot  kollégáinktól díjmentesen!