A napkollektor, hőhíd és szellőztetés


Elöljáróban annyit árulunk el, hogy a hőhíd a penésszel függ össze, azonban nem okolható alapvetően egy-vagy két dolog, esetleg annak hiányos volta, vagy valamilyen hiányos, esetleg rosszul összeszerelt eleme magáért a penészesedésért, mivel a penész önmagában egy olyan jelenség, amelynek alapja sok összetevős. Végül is mi köze van a napkollektornak a penészhez, a hőhídhoz, és a szigeteléshez?

A napkollektor, akkor fejti ki leghatékonyabban eredményét, ha a ház, épület, lakás szigetelése meglehetősen precíz, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy már a ház tervezésénél is szempontnak kellett lennie, mégpedig építészetileg egy tervezési szempontnak.


A hőhíd egy fontos elem, mivel ez az a része a háznak, ahol a hővezetés a legaktívabb, ilyen pontja, minden háznak van. A hőáram minden esetben a hővezetésben mindig a hideg felé halad, ami logikusnak is tűnik. Ahol a beépített anyagok hővezetési tényezője nagyobb, ott a hőáramlás nagyobb, intenzívebb, így ezeken a pontokon meglehetősen gyorsan áramlik el a meleg levegő, azaz az energia. Így ezek a pontok a hőhídak meglehetősen csökkentik a ház szerkezetében a hőszigetelő képességet.
A szigetelőanyagok a beépítés során sokat segítenek abban, hogy ezeken a pontokon is mindinkább megmarad a hő. Azonban az olyan épületekben, ahol jó a szigetelés a páratartalom megnő, és itt kialakulhat a penész, ekkor szellőztetni kell, tehát az egyensúly fenntartása nem egyszerű.

Most már talán világos, hogy új ház építésénél figyelnünk kell a hőhídak beépítésének helyére, módjára, és ehhez képest a szellőztetés problémájának megoldására. A napkollektor telep szempontjából nagyon fontos a ház szigetelése, hiszen ez nagyban függ attól, hogy milyen költségeket képes megtakarítani.