Környezetvédelem

Ma már az általános iskola alsó tagozatának tanulói is tudják, hogy a hagyományos, Föld által adott energiahordozók elégetése folyamán milyen nagy mértékű káros anyag kerül a légkörbe. Az utóbbi években az is nyilvánvalóvá vált, hogy a globális felmelegedésnek is ez a tény az első számú okozója.

Mára nem maradt más lehetőségünk, mint kiváltani a hagyományos energiahordozókat egy tisztább megoldással. Ilyen jelenpillanatban a Nap energiája és a szél. A környezetet sújtó károsodás folyamatát kénytelenek vagyunk visszafordítani, csupán rajtunk múlik, hogy ezt mennyi időn belül tesszük meg, sajnos nagyon kevés időnk maradt.

Földünk erőteljesen veszélyhelyzetbe került, melyet mi magunk okoztunk, így nincs rá okunk, hogy tovább halogassuk a döntést, muszáj váltanunk. Kár azon gondolkodni, hogy egyetlen ember mit tehetne, és ez mennyire nem ellensúlyozza a környezetszennyezést, mert ez nem igaz. Egyetlen napkollektoros rendszer telepítése is jelentős széndioxid kibocsájtását akadályozza meg, a mennyiség sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk.

Azon kívül, hogy a Föld energiái erősen fogyóban vannak, ezért az árak az egekbe szöknek, érdemes azt is végiggondolnunk, szeretnénk-e húsz év múlva is oxigén maszk nélkül sétálni a parkban, továbbá szeretnénk-e, hogy gyermekeink ne egy mérgező világban nőjenek fel. Ezek nagy szavaknak tűnnek és sajnos még ebben a válságos helyzetben sem gondoljuk komolyan a mérlegelést, pedig tény, hogy a Föld egyetlen lakosa több tonnányi széndioxidot juttat a levegőbe évente.

Ebből a nézőpontból figyelve, akár még azt is mondhatnánk, hogy szerencsénk van, amiért a Föld energiái kiapadnak és azok hasznosítása egyre gazdaságtalanabb, így legalább valamilyen mértékben kontrolláljuk az energia pazarlást. Talán, ha a gazdasági oldaláról vizsgáljuk meg a dolgot, akkor elképzelhető, hogy önző okokból kifolyólag, melyet a spórolás generál, mégis kénytelenek leszünk rászorítani magunkat a környezetvédelemre.

Talán egy-két évtizeden belül meg is köszönjük a mai magas energia árakat, hiszen elképzelhető, hogy csak ennek tudhatjuk majd be, hogy még akkor is tudunk lélegezni.