Mi a vákuumcsöves napkollektor?

A vákuumcsöves napkollektor az újabb műszaki fejlesztések eredménye. Az ikerüveges változat alapötlete a termoszüvegektől ered. A dupla üvegfal belső felére gőzöléses eljárással hordják fel az abszorberréteget. A külső üvegcső teljesen átlátszó. A beeső fény a belső üveg felületén hővé alakul, melyet az üvegcső belsejében elhelyezett fűtőcső továbbít a gyűjtőegységbe. Innen a rendszerben keringtetett folyadék a víztartályba szállítja az átvett hőt. A két üvegcső közötti teret vákuum tölti ki, amely a hőszigetelést biztosítja. 


Egyre népszerűbb a vákuumcsöves napkollektor


Magyarországon az utóbbi években kedvező áruk miatt nagyon elterjedtek ezek a típusok, ám itt rögtön meg kell jegyezni, hogy a külsőre azonosnak tűnő gyártmányok között igen nagy különbség lehet a teljesítmény tekintetében.

Ha valahol, hát a napenergia-hasznosításban nagyon igaz a régi, magyar mondás, miszerint „olcsó húsnak híg a leve”. Az egyes gyártmányok közt akár 30% teljesítménykülönbség is lehet, ami azt jelenti, hogy a gyenge minőségű utánzatok teljesítménye még a közepes minőségű síkkollektorokét is alig éri el.

A hőcsöves vákuumcsöves napkollektor


A vákuumcsöves napkollektor esetében nagyon oda kell figyelni a nyári hőelvételre. Egy fűtés rásegítő nagy rendszernél, javasolni szoktuk a kollektor mennyiség felét takaró fóliával letakarni. Ezek a fóliák a kollektorok méretére szabva kaphatóak.  Az általunk beépített napkollektorok 270°C-ot bírnak üres járatban károsodás nélkül. 

Általánosságban elmondható tehát, hogy a vákuumcsöves kollektorok teljesítménye kimagasló,  persze ez függ a kollektorok minőségétől.
A müncheni bevizsgálás szerint kimagasló minőségű ez a 12 csöves kis kollektor. Tejesítménye 1289,52 kWh/db, 10 év tejes körű garancia érvényes rá.