Az U-Pipe Vákuum napkollektor

 A napkollektorok közül két használatos típust különböztetünk meg, az egyik a vákuum csöves napkollektor, a másik az u-pipe napkollektor. Ez a bejegyzés az utóbbiról szól, éppen azért, mert ez az elem az, amely kevésbé ismert és meglátásaink szerint egyelőre homályosabb területként jelölhetjük.


 

Az U pipe napkollektor egy olyan kollektor, amelyben a víz átfolyását úgy nevezhetjük, hogy direkt átfolyású, amely nagyobb teljesítményt biztosít a háztartás számára, így jóval költséghatékonyabb ez a fajta vákuum napkollektor. A nagyobb kapacitását úgy bíztosítja, hogy egy kapacitásnövelő tükörlemezzel van ellátva, gyakorlatilag ez a pont az, ahol az igazi különbség műszakilag kézzelfoghatóvá válik. Jó kérdésként vetjük fel mi is, hogy vajon kinek van szüksége erre a technológiára, és napkollektor rendszerre, hiszen a bekerülési költségek magasabbak, azonban a megtérülési költségek is hatékonyabbak, mivel a kapacitása jóval nagyobb, mint a hagyományos kollektoré. Így elsősorban olyan háztartásoknak ajánlható, akik nem csak melegvíz előállításra, ellátásra szeretnék használni a rendszert, hanem ennél jóval többre, esetleg medencefűtésre. Azonban az igazi előnye mégis csak az, hogy a lakás, vagy ház fűtésrásegítésére tudjuk használni, mert valójába igazán itt fejti ki a költséghatékonyságát a rendszer. A téli időszakokban jó üzemeltetéssel magas hatásfokon tudjuk tartani, ami azt jelenti jelentős mértékben könnyíti meg a havi kiadásainkat, e mellett hosszú élettartamú berendezés, ami zárt rendszerben üzemeltethető maximum 6 báros nyomás alatt.

 

Mindenképpen azt ajánljuk, hogy szakembertől kérjen tanácsot minden esetben, ha napkollektor rendszert telepítene, hiszen házanként, épületenként más-más rendszer alkalmazható, mely optimalizálva van az egyes épületekre.