Napkollektor használata

kültéri és beltéri medencéknél

A napkollektor használata: a napenergiát hasznosító berendezés, melyek a napsugárzást használják fel és alakítják át hővé. Az így keletkezett hő alkalmas arra, hogy vizet melegítsen fel, ezt lehet felhasználni melegvízként, fűtésre vagy a medence vizének melegítésére.


Általunk forgalmazott napkollektor használata


Az általunk forgalmazott napkollektorok kültéri és beltéri medencékhez egyaránt alkalmazhatóak. Kültéri medencéknél a megtakarítást segíti, hogyha nem használjuk a medencét, akkor letakarhatjuk fóliával a vízfelületét.

A napkollektorok használata a kültéri medencék estében a legegyszerűbb megoldás az egykörös rendszer: közvetlenül keringtetjük a medence vízét a napkollektor csövében. Ehhez nem szükséges semmilyen külső segítség, egyszerűen a hideg és a melegvíz különbségéből következően történik a melegítés. Azonban az a természetes, hogy medencéhez a napkollektor használata során a medence szintje felett helyezkednek el, aminek következtében szükség lehet egy keringető szivattyúra. Ha esetleg a beltéri medencét akarjuk felmelegíteni, akkor hőcserélős rendszerre van szükségünk. Ilyenkor nem az egykörös rendszerre, hanem a kétkörös módszerre kell átállnunk: a kollektor csőrendszerében egy fagyálló folyadék kering, mely így át tudja adni a meleget a medence vizének.
A napkollektor használata során a legideálisabb rendszer, ha a puffertartályos berendezés télen a fűtésre, nyáron a medencére dolgozik rá és persze a meleg víz ellátása egész évben.


A napkollektor használata során elhelyezkedése is fontos szempont


A hő megtartásban, rakhatjuk a tetőre vagy külön állványzatra, a lényeg csak annyi, hogy a napsugarak merőlegesen essenek az eszközökre.

A medencék építése jelentős befektetést igényel, azonban a költsége sem elhanyagolható szempont, amit megspórolhatunk, ha a vizüket melegíteni tudjuk, ami viszont a hagyományos energia nem tesz lehetővé. A napkollektorok használata csökkenti a költséget és megakadályozza a környezetszennyezést is. 

Az általunk kiépített medence fűtéses rendszerek kültéri medence esetében már márciustól használhatók a medencék.
Beltéri medence esetén a Megrendelő elmondása szerint december-januárban is 30°C-os volt a víz, a medencét fűtő gázkazán csak három naponta segített rá a medence fűtésre.