<< A cikk első része itt

Hogyan működik?

A napkollektorok sajátja, hogy olyan rézlemez borítással rendelkeznek, mely speciális hőelnyelő anyaggal van bevonva. A lemezek alatt rézcsövek találhatók, melyben olyan folyadék kering, mely képes a hőt elnyelni és szállítani. A rézlemezek által felvett hőt a folyadék, mely általában víz és fagyálló keveréke, elszállítja. A folyadék mozgásáról egy szivattyú gondoskodik, ennek eredményeképpen ez folyamatosan cirkulál.

A meleg folyadék végállomása egy spirál, mely a víztartályban van. Itt leadja a hőt a víznek, majd lehűlt állapotban visszatér a rézlemezekhez. Természetesen, a körforgás folyamatos, melyet egy elektronikus vezérlő szabályoz. Pontosan úgy történik a víz felmelegítése, mintha egy merülőforralót helyeznénk bele, csupán egy óriási különbség adódik, nem szükséges hozzá elektromos hálózatból érkező villamos energia, hiszen éppen ezt a funkciót adja a Nap.

Speciális vízmelegítő tartályok esetében kettő különböző hőcserélő spirál található. Egyik az előbb említett módon működik, másik a kazánra van kötve. Mindez annak érdekében, hogy véletlenül se fordulhasson elő, hogy nem elegendő a Nap energiája a kellő mennyiségű meleg víz előállításához. Legrosszabb esetben is maximum a 20%-át kell rásegíteni a gázkazán által.

Ma már léteznek speciális külső hőcserélők is, melyek az elektromos áram által működtetett vízmelegítést segítik. Tehát, villanybojler előmelegítést végeznek, ezzel nagy mennyiségű villamos energiát megtakarítva.

A fenti leírásból láthatjuk, hogy bármilyen vízmelegítési rendszer esetén kiválthatjuk a befektetett energia nagy részét napenergiával. A vicc az egészben az, hogy minél több meleg vízre van szükség, annál nagyobb hatékonysággal tudjuk kihasználni a napkollektor befektetési költségeit. Egy több lakásos társasház, vagy vendéglátóipari egység számára ez akár pár év megtérülést is jelenthet. Minél több a felhasználó, annál hamarabb lesz ingyen a tiszta energia.

Fűtés

Hazánkban, a földrajzi fekvésre való tekintettel, a napkollektorok csak rásegítésként alkalmazhatók a fűtésben. Ez így is nagy energia nyereséget jelent, hiszen az enyhébb hónapokban, tavasszal és ősszel, teljes mértékben elegendő a napenergia. Télen, amikor nem annyira napsütéses az idő, akkor kiegészíti egymást a fűtési rendszer két energiaforrása. Ennek a kiváltásnak az arányát nagy mértékben befolyásolja a ház és a nyílászárók állapota, a hőáteresztés mértéke. Amennyiben ezek megfelelően vannak szigetelve, valamint korszerű szellőztető rendszer van beépítve, akkor az arány sokkal kedvezőbb.

A vákuumcsöves napkollektoroknak köszönhetően, a fent említett arány nagy mértékben változott az elmúlt években. A teljesítmény növelését a jó hőszigeteléssel segítették elő a fejlesztő szakemberek. A vákuum nagyon jó hőszigetelő, ebből adódóan a napkollektor által begyűjtött energiát nem sugározza vissza a környezetbe semmilyen mértékben, még akkor sem, ha a külső és belső hőmérséklet közötti különbözet több mint 50 celsius fok.

Ebből világosan látható, hogy mennyire egyszerű és tiszta folyamat a napenergia hasznosítása. A kollektorok ára pedig folyamatosan megy lefelé, hiszen egyre jobb fejlesztések kerülnek napvilágra. Remélhetőleg egy-két éven belül teljesen általános és természetes lesz minden családban és intézményben a napkollektor használata, ugyanis nem igazán van más esélyünk.