SolarCity lakótelep - technikai érdekességek

„– Végre egy hely, ahová előbb jutottam el, mint Frei Tamás! –” kiáltott fel azon az osztatlan sikert aratott szakmai napon az egyik magyar látogató az ausztriai Linzben, ahol a SOLution Solartechnik GmbH vendégeiként megtekinthettük a SolarCity nevű lakótelep technikai érdekességeit.

A „Nap napja” elnevezéssel rendezték meg május 20-án Ausztriában az első olyan nyílt napot, amelynek keretében szervezett csoportokban ismerkedhettünk meg az ország egyik legjelentősebb napenergiás cégének termékeivel. A rendezvényre Magyarországról is több, mint 40 fős csoport érkezett, akik a Német és Francia vendégek mellett külön kalauzolást kaptak. Örvendetes az érdeklődőknek ez a magas aránya, hiszen hazánk tudvalevőleg elég rosszul áll a megíújuló energiák hasznosítását illetően, s egyenlőre több szó esik e témában, mint ami tettként megvalósul.

Éppen ezért nyugodtan állíthatjuk Ausztriát magunk elé követendő példaként, hiszen szomszédaink a világ élvonalának is az első részébe tartoznak a napenergia hasznosítását illetően. Jelenleg 2,8 millió négyzetméter napkollektor működik az országban, melynek lakossága mindössze 8 millió fő. Ezzel az aránnyal a második helyen állnak a világranglistán az egy főre jutó napkollektorok számát illetően, amelyben csak Izrael előzi meg őket, ahol viszont törvényileg kötelező a napenergia hasznosítása. Csak összehasonlításként: nálunk becslések szerint a beépített napkollektorok száma nem éri el a 70.000 m2-t, amellyel a sereghajtók közt vagyunk…

A Kyotoi Egyezményben és az EU Fehér Könyvében megfogalmazott környezetvédelmi és energiatakarékossági elvárásokat Ausztria meglehetősen komolyan veszi, így kialakította az önmagára nézve kötelezően vállalt programját. A Klimaaktiv elnevezésű projekt 2010-ig rögzíti a tennivalókat, melyek közül kiemelkedik a napenergia hasznosításának további erőteljes növelése. A fenti határidőre 4 millió (!) négyzetméterre kívánják növelni a beépített napkollektorok számát.

Az osztrák kormány a vállalást segítendő nemcsak az állami támogatások terén veszi ki a részét becsülettel, de még a reklámköltségekbe is besegít oly módon, hogy csak propagandára mintegy 3 millió Eurót költ évente! Tekintettel arra, hogy a családi házaknál alkalmazott napkollektoros rendszerek már széles körben ismertek, a jövőben nagy hangsúlyt fektetnek a nagyfelhasználókra. Logikus, hogy ott lehet a legtöbb hagyományos energiát kiváltani a Nap segítségével, ahol a legnagyobb mennyiségű melegvíz fogy. Ilyenek a szállodák, panziók, kórházak, kollégiumok, - s mint külön kategória – az ipar egyes területei. A Klimaaktiv program sikere előre borítékolható, hiszen rendkívül aprólékosan kidolgozták a részleteket is. Mindennek az alapja a megfelelő szakemberképzés, jelenleg zajlanak Ausztria-szerte a kivitelezőknek szánt továbbképző programok, ahol az elhivatott szakemberek elsajátítják a komoly nagyberendezések tervezésének és installálásának tudnivalóit.

Tulajdonképpen a Nap napja elnevezésű rendezvény is e program részét képezte, első sorban itt is az érdeklődő tervezőket, szerelőket várták. Vendéglátónk, a sattledti székhelyű SOLution Solartechnik GmbH idejében felismerve a napenergia-hasznosításban rejlő üzleti lehetőséget, hihetetlen dinamizmussal fejlődik, mára már Németországban, Magyarországon és legújabban Franciaországban is egyre nagyobb sikereket érnek el. Az érkezést követő reggeli után megtekinthettük a napkollektor gyártást, amely a jelenleg épp beüzemelés alatt álló Japán robottechnikának köszönhetően nemsokára meghaladja majd az évi 250.000 m2-t. Itt a kirchdorfi üzemben készülnek a hagyományos méretű és a darus beépítéshez használatos nagyfelületű kollektorpanelek is. A sattledti központban pedig már működik az első abszorpciós szolár-klíma berendezés, amely a nyári hűtésen kívül részben ellátja a téli fűtési feladatokat is. Igen élénk figyelem kísérte a berendezést, mely a jövő évtől szériatermékként kapható lesz a hazai piacon is.

A legnagyobb érdeklődés azonban a program csúcspontját övezte, amely a linzi SolarCitybe tett látogatás volt. A futurisztikusan hangzó megnevezés mögött nem más rejlik, mint egy íúj lakónegyed, amelyben kilenc különböző cég és szövetkezet építi a lakásokat, ahol is feltétel a megújuló energiák alkalmazása. Az egyre bővülő lakótelepen kb. 5000 ember él, minden házon ott láthatjuk a napkollektorokat, amelyek száma itt, a telepen belül eléri a 10.000 négyzetmétert! Gyakorlatilag valamennyi osztrák napkollektoros cégnek működik itt kisebb-nagyobb rendszere, a SOLution ebből mintegy 1400 m2-rel veszi ki a részét. Szakmai érdekesség, hogy az alkalmazott technika kivétel nélkül a síkkollektorokra épül.

A nálunk újabban preferált vákumcsöves kollektorok az össz-ausztriai piacon is csak kb. 4%-os részesedésel bírnak! A lakások legtöbbje padlófűtéssel rendelkezik, amelyhez az energiát nagyrészt a kollektorok biztosítják. A kiegészítő hőt a távfűtő rendszer szállítja. Az egyik lakó elmondása szerint a lakások nagysága 40-120 m2 között változik, ő maga egy 100 m2-est bérel, melynek havi teljes költsége átlagosan 530.- Eurót tesz ki.

Nagy büszkesége vendéglátónknak a lakótelepen felépített – és éppen most bővített – óvoda, amely egy kísérleti épület. Itt működik egy 10 kW-os napelem-rendszer, amellyel az elektromos-szükséglet nagy részét fedezik. Különlegesség a légkollektoros rendszer, amelyben nem folyadék a közvetítő anyag, hanem a levegő. A 130 m2 légkollektor által nyert hőt egy föld alatti, 90 m3-es speciális "puffertartályban” tárolják, amely 20-30 cm átmérőjű kavicsot tartalmaz. A beáramló hőt a felmelegedett kavics tárolja.

A lakótelepi programból természetesen úgy Felsőausztria tartomány, mint Linz városa is kiveszi a részét, hiszen az állami támogatáson kívül városi támogatásban is részesül minden felhasználó. A támogatás mértéke eléri a rendszerár 50%-át, amelyért természetesen nem kell pályázni, csak be kell mutatni a számlát az önkormányzatnál és máris felvehető a pénz. Felmerülhet a kérdés, mi a jó ebben az osztrák államnak? Nos, egyrészről a szakmában működő több tízezer fő munkaerő jó adófizető, de a munkanélküliségi rátára is jótékony hatással van. Másrészről jelentősen lehet csökkenteni Ausztria energiafüggőségét, amely jól mutatja, hogy a felelős politika milyen hosszíú távlatokban gondolkodik.

Osztrák barátaink búcsúzóul megnyugtattak bennünket, mondván ezelőtt 20-25 évvel náluk is hasonló volt a helyzet a napenergia-hasznosítás tekintetében, mint ma, nálunk. A politika addig nem vett tudomást a rendkívüli gazdasági és környezetvédelmi lehetőségről, mígnem a lakosság köréből jelentkező igény és az ezzel együtt járó nyomás oly erőssé nem vált, hogy az a figyelmüket ráirányította a szakterületre. A megéri-e egyáltalán” kérdés ma már nem kérdés, a tények önmagukért beszélnek. Ráadásul mi előnyünkre fordíthatjuk, hogy Nyugaton az elmíúlt évtizedekben már kiküszöbölték mindazon gyermekbetegségeket, amelyek a napenergiás berendezések esetében előadódtak. így számunkra immár nem marad más, mint egyszerűen átvenni és alkalmazni a csúcstechnológiát.